Uppladdning och förberedlese inför triathlon med hund

Uppladdning inför triathlon med hund


Det viktigaste av allt är att träna både dig själv och din hund rätt för att undvika skador och olyckor på tävlingsdagen. Det finns alltid angivna sträckor inför eventet (inte exakta men du får en uppfattning om hur långa sträckorna är) och dessa ger en hint om hur träningen ska läggas upp.


Simningen kräver förutom ett gott samarbete i vattnet, god teknik i vattnet. Här gäller det att träna att simma tillsammans med hunden i öppet vatten (alltså inte bara i bassäng). Hundar och människor reagerar olika i de olika miljöerna. Prova dig fram vad som känns bäst för dig och din hund, både vilken position ni ska ha i vattnet och även vilken utrustning ni ska använda. Är du osäker på din förmåga att simma så tycker vi att ni ska använda flytväst (på hunden är det obligatoriskt).

För att vinna tid inför nästa delgren (cyklingen) så sela hunden och lägg flytvästen ovanpå. Var noga med att selen inte kan glida fram och hindra frambensrörelsen på hunden. Öva gärna på att hoppa ifrån en brygga tillsammans med hunden och även på att lyfta upp hunden på bryggan igen.


Cyklingen är den mest fartfyllda delgren av de alla. Här gäller det verkligen att hålla tungan rätt i munnen. Alla hundar kan lära sig att dra fort, men hur fungerar din hund vid omkörningar och korsningar med höger och vänster? Även här rekommenderar jag att ni tränar hunden för vad som komma kan.


Sträckan är väldig platt under cyklingen vilket lätt leder till att man vill gasa på det man kan för att tjäna tid. Lär hunden lyssna på dina kommandon så att den inte tröttar ut sig fullständigt under cyklingen. Spara på energin då det är en tuff distans kvar, nämligen löpningen.


Löpningen är förlagd i ett elljusspår och är MYCKET kuperat. Varken ni eller hundarna har någon större möjlighet att vila under denna distans. Känner ni att ni inte orkar så är det bättre att slå av på takten och gå mellan t.ex. varannan elstolpe. Hitta gärna någon att ”ta rygg på” för att hitta nya krafter.


Kom ut i god tid så du hinner gå banan innan start. Du undviker på så sätt att springa/cykla fel och du förbereder dig mentalt på din uppgift under eventet. Prata med de som är erfarna, våga ställa frågor!


Prova din utrusning ordentligt så du känner dig bekväm med den. Lägg upp din utrusning så du hittar den snabbt vid starten.


Ett vanligt fel,  som många gör, är att de aldrig har provat att köra alla delgrenarna i en följd innan eventet utan bara provat de enskilda grenarna. Det är inte samma sak att cykla i väg med vilade ben som efter att ha simmat 100 meter, och inte heller springa efter både simning och cykling.


Använd skor eller liknande vid simning om du tänker gå i och ur vattnet från stranden eftersom det finns risk för att du skär dig i fötterna annars.


Vi får många frågor om fodertajming och uppvätskning av hundar innan triathlon med hund och vi vill verkligen poängtera att detta är individuellt och måste provas ut i god tid innan triathlonet. Skriv träningslogg så kommer du snart att se vad som ger bäst effekt på både dig själv och din hund.


Ta för vana att ta tempen på din hund, så du vet vad som är normalt eller inte. Det hjälper dig att avgöra om du överhuvudtaget ska delta i triathlonet eller inte just den dagen. Sommaren 2018 var en av de varmaste somrarna som jag upplevt och här ställdes hundägarnas förberedelse och kunskaper verkligen på sin spets. Vi hoppas givetvis inte på den liknande sommar som den vi hade, men om så är fallet så skulle jag verkligen rekommendera att ni kontrollerar vätskestatusen i tid och att ni placerar ut vatten efter banan för att kunna kyla ner både er själva och hundarna. Det handlar om det strikta djurägaransvaret innan, under och efter eventet. Är ni inte förberedda på att träna under varma förhållanden så är det inte säkert att ni klarar er igenom hela banan, kanske bättre att avstå.


Tips!

Träna för det värsta som skulle kunna hända så kommer detta event att bli en lättare upplevelse (vind, väta, värme, kyla, sol o.s.v.).

Träna alla delgrenar i en följd så du får in rutin i växlingsområdet.


Det kommer att var många andra hundar på plats, så det är viktigt att hålla koll på sin fyrbente vän, be gärna om hjälp vid start och mål.


Känner du att du och hunden har gått ut för fort, så slå av på takten och gå (led cykeln om så behövs) istället för att ni måste bryta.


Ta med en förstaförbandsväska om oturen är framme. Vi har alltid förstaförbandsväska på eventet, men kan användas av andra vid olyckan.


Kontrollera så att selen sitter fast ordentligt under flytvästen på hunden, så att hunden inte trasslar in sig under simningen.


Ställ ut vatten efter banan om du tror att du och hunden behöver det.


Var ute i god tid så ni hinner gå banan innan start.


Väl mött!


Britta Agardh, PT och Kitty Marie Killi Jevne veterinär och PT för hund